Chirurgia paro
dontala este o ramura a parodontologiei care se ocupa cu refacerea osului si a gingiei acolo unde acestea s-au rezorbit ori s-au retras.
De ce avem nevoie sa refacem gingia si osul ? Pentru ca odata cu aceste fenomene apare treptat o sensibilitate crescuta la stimuli termici si o mobilitate a dintilor in zona afectata. Pe langa acestea, retractia gingiei, mai ales in zona frontala, produce si un dezechilibru estetic al zambetului.
Cauzele acestui fenomen pot fi: lipsa unei igiene corecte, prezenta unei lucrari protetice vechi incorecte, a unei plombe incorecte sau chiar a unei carii. Poate aparea la orice varsta si necesita o interventie cat mai rapida din momentul in care a fost descoperita de catre medicul dentist. Cu cat se intervine mai rapid cu atat refacerea va fi mai apropiata de situatia normala. Sensibilitatea dintilor o sa scada pana la disparitie si mobilitatea dintilor se va reduce.
O situatie mai fericita in care chirurgia parodontala face minuni este modelarea zambetului. In aceste cazuri nu este vorba de rezorbtia osului sau retractia gingiei. Unele persoane au dintii acoperiti de gingie mai mult decat ar trebui si astfel au un aspect de “dinti mici” sau se spune ca “zambesc cu gingiile”. Zambetul acestora are o proportie neestetica intre roz ( gingie ) si alb (dinti). Acest lucru se corecteaza printr-o interventie de chirurgie parodontala care va mari dimensiunea vizibilă a coroanei dintilor si va micşora suprafața ocupată de gingie, raportul alb/roz apropiindu-se de valoarea estetica. Sunt interventii de microchirurgie care se efectueaza doar cu ajutorul lupelor sau a microscopului, cu instrumente speciale, de dimensiuni mult reduse fata de instrumentele cu care sunteti obisnuiti la dentist.
Multi pacienti, desi poate si-ar dori o astfel de rezolvare, intarzie sau chiar renunta de frica durerii sau a ideii de interventie chirurgicala. Am abordat si acest aspect pentru a va informa ca aceste interventii NU DOR ! Nici in timpul interventiei si nici dupa trecerea anesteziei ! Cel mai frecvent disconfort care poate sa apara consta intr-o umflare usoara a zonei respective sau a unei usoare senzați de jena care trece imediat cu un antiinflamator obisnuit.
Dr Silviu Stanescu
Ce sunt implanturile dentare ?
Sunt niste dispozitive din titan care au o forma asemanatoare unui surub, si care inserate in os inlocuiesc cu succes un dinte pierdut. Implanturile sunt compuse din doua componenete: implantul dentar propriu-zis (radacina) care se insera in os si partea care se vede, coroana.
In cat timp pot obtine un dinte (coroana) dupa inserarea implantului (radacina) ?
Exista doua variante.
In prima varianta, odata cu inserarea implantului pacientul poate primi si un dinte in maxim 24-48 ore ( incarcare imediata ). Insa aceasta varianta necesita niste conditii speciale care trebuiesc obligatoriu indeplinite.
In a doua varianta, care este de preferat, dupa inserarea implantului se asteapta intre 4 luni ( fara aditie osoasa ) si 9 luni ( cu aditie osoasa ) pana sa se treaca la etapa urmatoare, cand pacientul primeste si partea vizibila a noului dinte, coroana.
Cand am nevoie de o aditie osoasa pentru a putea primi un implant ?
Atunci cand nu exista suficient os pentru inserarea implantului, se face o aditie osoasa ( crestere a volumului osului ). Aceasta se poate face odata cu inserarea implantului sau cu 4-6 luni inainte de inserarea implantului. Desi presupune costuri aditionale substantiale, in foarte multe cazuri este indispensabila.
Este aceasta aditie osoasa periculoasa ?
In niciun caz. Aditia osoasa nu face decat sa mareasca volumul osului in zona unde se doreste inserarea implantului.
Sunt implanturile dentare periculoase pentru organism ?
Nu, implanturile dentare nu sunt periculoase pentru organism. Tehnologia de fabricare a acestor dispozitive a ajuns sa fie atat de avansata incat nu se mai pune problema ca organismul “sa respinga implantul”. Implanturile sunt complet biocompatibile (compatibile cu organismul uman).
Oricine poate beneficia de implantul dentar ?
In principiu da, insa sunt cateva afectiuni care contraindica inserarea implanturilor.
Pana la ce varsta se pot face implanturile dentare ?
Nu exista limita de varsta atata timp cat pacientul nu are anumite afectiuni cronice.
Este operatia de inserare a implanturilor dureroasa ?
Absolut deloc ! Operatia se realizeaza sub anestezie loco-regionala si pacientul nu simte durerea. Durerea nu apare nici dupa trecerea anesteziei.
Ce durata de viata au implanturile ?
Implanturile dentare nu sunt vesnice ! Nu se poate afirma cu precizie care este durata de viata a unui implant. Aceasta difera de la caz la caz, de la pacient la pacient. Sunt foarte multe variabile care pot influenta durata de viata a unui implant.
In cat timp pot sa mi reiau activitatile obisnuite dupa inserarea unui implant dentar?
Imediat ! In afara de anestezie care trece dupa 1-2 ore de la finalul interventiei, nu exista alte motive de disconfort sau contraindicatii care sa va afecteze activitatea obisnuita. Va puteti intoarce chiar si la serviciu in aceeasi zi.
Care sunt avantajele unui implant dentar fata de o lucrare dentara clasica in cazul in care pacientului ii lipseste un dinte ?
Implantul dentar se realizeaza fara a mai afecta in vreun fel dintii vecini. La lucrarea clasica este obligatorie prepararea dintilor vecini chiar daca acestia sunt complet sanatosi.
Daca intrebarea dumneavoastra nu se regaseste printre cele de mai sus, noi va stam la dispozitie. Ne puteti contacta prin unul din mijloacele disponibile la Contact.
Dr Silviu Stanescu
Clinica noastra, precum si Academia Americana de Stomatologie Pediatrica, recomandă ca prima vizita la dentist a copilului dumneavoastra sa fie de ziua lui de de naștere cand implineste 1 an. Puteți face prima vizită la dentist plăcută și pozitivă.
Copilul dumneavoastră trebuie să fie informat cu privire la vizita și sa i se spuna că dentistul și personalul medical vor explica toate procedurile și vor raspunde la toate întrebările. Daca nu ati reusit sa realizati cu aceasta ocazie prima vizita la dentist, o puteti face oricand incepand cu aceasta varsta.
Conceptul romanesc de a duce copilul la dentist mai tarziu, eventual dupa ce i-au iesit toti dintii, sau chiar mai tarziu, este depasit si poate fi daunator pentru sanatatea dentara a copilului dumneavoastra.
Cel mai bine este dacă va abțineti de la utilizarea de cuvinte în jurul copilului , care ar putea provoca teama inutila , cum ar fi ” ac “, ” injectie”, ” extractie “, ” freza ” sau ” rău “. Clinica face o practica din a folosi cuvinte care transmit același mesaj, dar plăcute și neînfricoșătoare pentru copil .
Vă invităm să stati cu copilul dumneavoastră în timpul examinării inițiale. În timpul viitoarelor intalniri, vă sugerăm să permiteți copilului să fie însoțit doar de personalul nostru de-a lungul experientei dentare. Astfel putem stabili, de obicei, un raport mai strâns cu copilul dumneavoastra atunci când nu sunteti prezenti. Scopul nostru este de a câștiga încrederea copilului și de a depăși teama. Cu toate acestea, dacă alegeți, puteți veni cu copilul in camera de tratament. Pentru siguranța și confidențialitatea tuturor pacienților, alți copii care nu sunt tratati ar trebui să rămână în camera de primire cu un adult de supraveghere.
Dr. Anca Stanescu
Una din temerile principale pe care le au pacientii clinicilor dentare sunt legate de sterilizarea instrumentarului.
Pentru ca ne dorim ca pacientii clinicii noastre sa vina fara teama la tratamente, ne-am hotarat sa prezentam procedura de sterilizare pe care o respectam cu strictete si care respecta atat standardele stabilite de Colegiului Medicilor Dentisti din Bucuresti cat si standardele in vigoare in Uniunea Europeana si USA.
Sterilizarea instrumentelor folosite in tratamente are ca scop eliminarea in totalitate a microbilor, un proces foarte important, eliminand orice risc de contaminare.
Clinica noastra , asa cum v-a obisnuit, a ales sa achizitioneze cea mai performanta si sigura aparatura de pe piata, autoclavul clasa B.
Protocolul de sterilizare corect si obligatoriu, pe care noi il urmam intocmai, are urmatoarele etape:
1. Dupa folosire, instrumentarul se clateste sub jet de apa calduta si se lasa in solutie antiseptica timp de 60 de min;
2. Instrumentele sunt puse intr o baie de ultrasunete unde sunt complet curatate de resturile biologice si nebiologice care mai exista pe acestea;
3. Urmeaza clatirea si uscarea , apoi instrumentul se ambaleaza in pungi autoclavabile si de unica folosinta si se sigileaza;
4. Pungile cu instrumentarul sunt introduse in autoclav si se selecteaza programul de sterilizare, in functie de instrumentar;
5. Imediat dupa finalizarea procesului de sterilizare, pungile sunt verificate, datate si semnate.
O informatie foarte importanta pentru pacienti este faptul ca pe fiecare punga exista un test de verificare a sterilizarii. Pungile se deschid de fata cu pacientul si acesta poate verifica semnul si data sterilizarii.
O alta politica a clinicii noastre este de a conduce pacientii care doresc in camera speciala de sterilizare si de a le prezenta personal linia de sterilizare si aparatura pe care o folosim cu profesionalism si responsabilitate.
CSS DENTAL