Primul semn al bolii parodontale este gingivita, adică inflamația gingiei. Aceasta devine roșie, se umfla si sângerează in timpul periajului. Boala parodontala evoluează lent, fără durere si de aceea multi pacienți ignora sau neglijează micile semne apărute permițând bolii parodontale sa progreseze către forme grave, atunci când medicul nu mai poate face mare lucru.
De aceea, controalele periodice au o importantă majora in prevenirea si detectarea precoce a stadiului in care se afla boala parodontala, astfel încât sa poată fi tratata corespunzător, cu eforturi si cheltuieli minime.
Pe lângă distracțiile generate la nivel local, in cavitatea orala, microbii puternic patogeni implicați in apariția si dezvoltarea bolii pot migra la distanta, generând afecțiuni ale altor organe, cu perturbarea mecanismelor normale ale organismului, in special cel imunitar.
Sunt studii clare care demonstrează ca boala parodontala si diabetul se întrețin si se potențează reciproc.
Este bine de știut ca femeia gravida ar trebui sa-si controleze starea dinților si a gingiilor înainte de a rămâne însărcinată. Boala parodontala la gravida poate influenta negativ atât sarcina, cat si nașterea.
In concluzie, este bine sa acordați o atenție sporita igienei orale la domiciliu, conform instructajului profesionist pe care îl veți primi de la medicul dentist si sa respectați controalele periodice si igienizările profesionale, o dată la 6 luni.