Chiar daca un dinte a pierdut o mare parte din structura sa din cauza unei carii sau din cauza altei leziuni, cum ar fi o fractura, de exemplu, este posibil ca acesta sa rămână in continuare viu. Insa acest dinte nu mai functioneaza si nu mai arata asa cum ar trebui, astfel încât poate influenta negativ un zambet, de altfel frumos.
Majoritatea coroanelor sunt realizate fie din metal nobil sau nenobil acoperit cu ceramica ,sau coroane fabricate din ceramica integrala, adică porțelan fără metal sau din ceramica si zirconiu, situație in care ambele materiale care se imbina sunt de culoare alba. Indiferent de tipul lor, toate sunt modelate ca sa arate si sa functioneze intocmai ca si dintele pe care il acopera. Ceramica dentara sau porțelanul stomatologic a devenit materialul de electie pentru coroanele dentare datorita proprietatilor unice pe care le poseda. Pe lângă bio-compatibilitatea, rezistenta si durabilitatea oferite de acest material, porțelanul oferă o estetică identica cu cea a dintelui natural.
O coroana poate de asemenea imbunatati aspectul unor dinti ciobiti, fracturati, modificati ireversibil de culoare sau cu anomalii de crestere.
In timp ce coroanele de ceramica integrala sunt perferate in zonele vizibile, pentru refacerea dintilor din zone cu forte masticatorii mari, cum este zona molarilor, sunt preferate coroane cu o structura de rezistenta suplimentara, cum ar fi cele metalo-ceramice sau biocompatibil, zirconiu-ceramice.
Realizarea unei coroane dentare
Procesul de fabricare a unei coroane dentare incepe prin prepararea dintelui, adica prin indepartarea eventualelor carii si ramforsarea acestuia cu o plomba. Medicul dentist va slefui dintele cu freze speciale dandu-i forme precise prin reducerea uniforma din smalt si dentina, astfel incat sa fie posibila acoperirea sa cu o coroana, slefuirea realizandu-se minim invaziv, atat cat este necesar.
Cand coroana definitiva este gata,medical stomatolog va pozitiona coroana definitiva la locul ei. In acest moment exista posibilitatea sa fie nevoie de cateva mici adaptari pentru un confort si un aspect imbunatatit. Dupa realizarea acestor mici ajustari, dentistul o va finisa, lustrui si cimenta pe dinte.
Acestea au fost utilizate cu succes timp de decenii atunci cand s-a dorit inlocuirea unor dinti pierduti. Cu ajutorul lor putem inlocui cu o restaurare fixa un singur sau mai multi dinti lipsa. Este formata din minim 2 stalpi de punte, adica 2 coroane care se fixeaza pe dintii naturali iar intre acestia se gaseste corpul de punte, adica inlocuitorii dintilor lipsa. Din pacate, pentru a fixa puntea pe dintii stâlpi, aceștia trebuie sa fie preparați prin șlefuire cu freze dentare iar câteodată, dinților respectivi li se tratează si canalele.
Asta înseamnă ca, in plina era a implanturilor dentare, cand inserarea implantului sau a implanturilor ne scuteste de acest sacrificiu dentar, puntea dentara reprezinta o solutie invaziva. Progresul tehnologic inregistrat in ultimii ani precum si cercetarile din domeniul materialelor dentare, au condus la posibilitatea realizarii unor coroane si punti foarte rezistente si deosebit de estetice.
Exista 3 tipuri de punti dentare:
Cu structura de rezistenta estetica – zirconiu si acoperire cu ceramica (portelan),
Realizata in intregime din ceramica (lithiu-disilicat), aceea ceramica dura, rezistenta, ce imita perfect culoarea si translucenta dintilor naturali, capabila sa suporte cu succes fortele generate in timpul masticatiei.
Realizate din metal nobil sau nenobil acoperit cu ceramica.
Programati-va o vizită la Clinica Dr. Stanescu, simplu completați formularul de mai jos și vă vom contacta înapoi cu privire la intervenția de care aveți nevoie.