24 de ani de experiență

Alegerea de top a pacienților

Tehnologie avansată

4.9/5 stele pe

Protecție inovatoare pentru dantură

Sigilarea dinților: bariera împotriva cariilor

La Clinica Dr. Stănescu acordăm o atenție sporită profilaxiei, sigilarea dinților reprezentând un pas crucial în prevenirea cariilor dentare, oferind o protecție de lungă durată pentru zâmbetul tău. Această procedură nedureroasă și rapidă blochează eficient acumularea bacteriilor și resturilor alimentare în șanțurile dinților, reducând semnificativ riscul de carii. Ideală pentru copii și adolescenți, dar benefică și pentru adulți, sigilarea este recomandată imediat după erupția dinților permanenți. Alege să protejezi sănătatea orală a întregii familii cu ajutorul tehnologiilor moderne și a experienței noastre.

O abordare modernă împotriva cariilor

Sigilarea dinților

Explorând pagina noastră dedicată sigilării dinților, veți descoperi informații valoroase despre cum această metodă preventivă poate contribui semnificativ la menținerea sănătății orale. Vom aborda beneficiile sigilării pentru diferite categorii de vârstă, procesul detaliat al procedurii, cât de sigură și eficientă este aceasta, precum și recomandările noastre pentru îngrijirea post-procedurală. Informațiile vă vor ajuta să înțelegeți de ce sigilarea dinților este o investiție în sănătatea dentară pe termen lung și cum poate Clinica Dr. Stănescu să vă asiste în acest proces.

Navigare rapidă

Ce este sigilarea dinților?

Sigilarea dinților este o metodă preventivă destinată să protejeze dinții împotriva formării cariilor. Procedura implică aplicarea unui material sigilant, adesea pe bază de rășină, pe suprafața masticatorie a molariilor și premolarilor și anularea șanțurilor și fosetelor dinților. Această tehnică este eficientă deoarece aceste locuri sunt predispuse la acumularea de placă bacteriană și resturi alimentare, care sunt greu de îndepărtat prin periajul obișnuit. Sigilarea creează o suprafață netedă, usor concavă și ușor de curățat, diminuând astfel riscul de dezvoltare a cariilor și menținând sănătatea dentară pe termen lung.

Care sunt beneficiile sigilării pentru copii și adulți?

Beneficiile sigilării dinților se extind atât pentru copii, cât și pentru adulți, oferind o protecție superioară împotriva cariilor dentare. Pentru copii, sigilarea este deosebit de valoroasă, deoarece poate preveni cariile la dinții care tocmai au erupt, care sunt mai vulnerabili la carii. Adulții, de asemenea, pot beneficia de pe urma sigilării, mai ales dacă au dinți cu adâncituri și fisuri pronunțate care favorizează acumularea de resturi alimentare și placă bacteriană. În plus, sigilarea este o procedură rapidă, nedureroasă și eficientă în comparație cu costul tratamentul cariilor dentare.

Cum se realizează sigilarea dinților?

Procesul de sigilare a dinților începe cu o curățare a suprafeței acestora prin periaj dentar sau airflow, urmată de aplicarea unui acid slab pe suprafața dintelui pentru a crea o textură rugoasă la nivel microscopic, care ajută la aderența materialului sigilant. După clătire și uscare, materialul sigilant este aplicat direct pe șanțurile și fosetele dinților, fiind apoi întărit cu ajutorul unei lumini speciale. Această procedură crează o barieră eficientă împotriva bacteriilor și resturilor alimentare, fiind o metodă non-invazivă de prevenție a cariilor dentare. Procedura se poate realiza și fără etapa de gravare acidă anterior aplicării sigilantului, dar durata de viață a manoperei se va diminua semnificativ și trebuie revenit des la medicul stomatolog pentru reaplicare.

Cât de sigură și eficientă este sigilarea dinților?

Sigilarea dinților este considerată extrem de sigură și eficientă în prevenirea cariilor dentare. Este o procedură non-invazivă, care nu necesită îndepărtarea țesutului dentar sau anestezie, minimizând disconfortul pacientului. Studiile demonstrează că sigilările pot reduce semnificativ riscul de carie în adânciturile și fisurile dinților, oferind protecție pe termen lung. Materialul utilizat pentru sigilare este biocompatibil și rezistent la uzura cotidiană, asigurând o protecție durabilă. În plus, procedura este rapidă și poate fi completată într-o singură vizită la dentist, făcând-o convenabilă pentru pacienți de toate vârstele.

Când este momentul ideal pentru sigilare?

Momentul ideal pentru sigilarea dinților este cât mai curând după erupția fiecărui molar și premolar permanent, de obicei între vârstele de 6 și 14 ani pentru copii. Realizarea sigilării cât dinții sunt noi și neafectați de carii maximizează eficacitatea procedurii în prevenirea cariilor. Perioada de timp între momentul când dintele devine vizibil prin gingie si până intra în contact cu dintele antagonist este perioada critică pentru că dintele nu beneficiază de autocurățire prin masticație și astfel placa bacteriană rămâne în permanență în șanțuri și fosete provocând caria extrem de rapid. Pentru adulți, sigilările pot fi recomandate dacă există adâncituri și fisuri profunde care nu sunt afectate de carie, oferind o măsură preventivă suplimentară chiar și la maturitate. Consultația dentară regulată este crucială pentru determinarea momentului optim pentru fiecare pacient în parte.

Cum se menține sigilarea și care este durata efectelor?

Menținerea sigilării dinților și maximizarea duratei efectelor sale implică o igienă orală riguroasă și controale dentare periodice. Deși materialul sigilant este durabil, poate fi afectat de obiceiurile alimentare sau de o igienă orală necorespunzătoare. Pacienții sunt sfătuiți să se spele pe dinți de două ori pe zi, să folosească ață dentară și să evite alimentele foarte dure sau lipicioase care pot deteriora sigilările. Controalele dentare la fiecare 6 luni permit dentistului să evalueze integritatea sigilărilor și să le reînnoiască dacă este necesar, asigurând protecție continuă împotriva cariilor.

Ce presupune igiena orală post-sigilare?

După sigilarea dinților, igiena orală adecvată este esențială pentru a menține efectele pe termen lung. Chiar dacă sigilările oferă o protecție suplimentară împotriva cariilor, nu înlocuiesc necesitatea unei igiene orale complete. Pacienții sunt încurajați să se spele pe dinți de două ori pe zi folosind o pastă de dinți cu fluor, să utilizeze ață dentară zilnic și să clătească cu apă de gură antimicrobiană pentru a reduce acumularea plăcii bacteriene. De asemenea, evitarea alimentelor zaharoase sau lipicioase poate ajuta la prelungirea duratei și eficacității sigilărilor.

Ce riscuri și contraindicații există?

În general, sigilarea dinților este o procedură sigură, cu riscuri minime. Însă, ca orice procedură medicală, există potențiale contraindicații. Sigilările nu sunt recomandate pentru dinții deja afectați de carie sau cu obturații, deoarece materialul sigilant nu se poate adera corespunzător pe suprafețe compromise. Există, de asemenea, un risc mic ca sigilările să se desprindă sau să se uzeze în timp, necesitând reînnoirea lor. Pentru a minimiza aceste riscuri, este important ca sigilarea să fie efectuată de un dentist cu experiență și ca pacientul să urmeze recomandările de îngrijire post-procedurală.

Cât costă sigilarea dinților?

Costul sigilării dinților poate varia în funcție de numărul de dinți care trebuie tratați. La Clinica Dr. Stănescu, sigilarea unui dinte temporar costă 200 Lei, iar pentru un dinte permanent costul este de 250 Lei. 

Pentru o evaluare exactă a costurilor și pentru a discuta opțiunile de tratament personalizate, pacienții sunt încurajați să programeze o consultație la clinică. Puteți să ne contactați prin completarea formularului, ori via telefon sau Whatsapp.

Evaluare de 4.9 din 5 pe

Clinica Dr. Stănescu - Contact

Stabiliți o programare

Suntem aici pentru a pentru a vă programa consultația și răspunde oricăror întrebări. Completați formularul, sau pentru asistență rapidă sunați-ne la 0728 407 585.

Vezi articolele noastre

Ultimele bloguri

De ce apar pete albe sau galbene pe dinții copiilor la doctorulzilei.ro

De ce se demineralizeaza dintii? Cu Dr. Silviu Stanescu la Observator, Antena 1

Ce probleme stomatologice pot să apară în sarcină? La Observator Antena 1

Dr Silviu Stănescu despre tratamentele stomatologice recomandate femeilor insarcinate la Neatza cu Razvan si Dani

Vezi toate blogurile